Wat doen als je stootwil leegloopt

Als je stootwil voortdurend leegloopt, vraag je je misschien af hoe je dit kunt verhelpen. In de meeste gevallen is het probleem eenvoudig op te lossen. Alles wat je nodig hebt is wat gereedschap en een paar minuten van je tijd. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen op het moment dat je merkt dat je stootwil leeg blijft lopen.

Oorzaak van een lekke stootwil

Stootwillen zijn een van de meest essentiële onderdelen van een boot, die een buffer vormen tussen de romp en andere voorwerpen waarmee deze in aanraking kan komen. Helaas zijn ze ook gevoelig voor lekkage. De oorzaak van een lekkende fender is meestal onjuiste installatie of schade aan de fender zelf. Onjuiste installatie kan optreden als de stootwil niet goed aan de romp is bevestigd of als er kieren zijn tussen de fender en de romp waardoor water kan doorsijpelen. Schade aan de fender kan worden veroorzaakt door een botsing met een ander voorwerp of door wrijving tegen de romp. In beide gevallen is het belangrijk de stootwil zo snel mogelijk te repareren om verdere schade aan de boot te voorkomen.

Lekkage door scheve ventiel

Ook kan het zijn dat het ventieltje een beetje scheef zit, waardoor er lekkage ontstaat. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van een lekke stootwil. Je kunt dit erg eenvoudig oplossen door de volgende stappen te volgen:

  • Je draait een M3 boutje in het ventiel van de stootwil
  • trek met een tang op het boutje voorzichtig het ventiel uit de stootwil
  • Vervolgens druk je deze rechtstandig terug en draai je het boutje er weer uit
  • Nu blaas je de stootwil weer op

Bij het opblazen van de stootwil is het belangrijk dat je geen krachtige luchtcompressors gebruikt. Deze hoge druk kan namelijk schade aanbrengen aan het mechanisme van het ventiel.

Nieuwe stootwil kopen

Stootwillen zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke booteigenaar. Bij het kiezen van een stootwil is het belangrijk de juiste maat en het juiste materiaal voor je boot te kiezen. Fenders zijn er in verschillende maten, en de juiste maat hangt af van de lengte en breedte van je boot. Stootwillen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder PVC, polyurethaan en rubber. Elk type materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om het juiste type fender voor je behoeften te kiezen. Stootwillen kunnen worden gekocht bij de meeste maritieme winkels.