Karabijnhaak 101: alles wat je moet weten

Wat is een karabijnhaak? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Een karabijnhaak, vaak “karabiner” genoemd, is een metalen lus met een veerbelaste poort die wordt gebruikt om touwen, kettingen en andere voorwerpen met elkaar te verbinden. Karabijnhaken worden vaak gebruikt bij het klimmen en abseilen, maar hebben ook vele andere toepassingen. In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten karabiners, hun gebruik, en hoe je de juiste kiest voor jouw behoeften.

Hoe gebruik je een karabijnhaak

Je kunt een karabijnhaak gebruiken voor veel verschillende doeleinden. Het meest gebruikelijke gebruik is om twee stukken klimmateriaal met elkaar te verbinden, zoals een touw en een harnas. Karabiners kunnen ook worden gebruikt om je uitrusting aan je harnas vast te klemmen, of om een ankerpunt te creëren. Bij het kiezen van een karabijnhaak is het belangrijk te letten op de sterkte en het gewicht, en op het type poort. Tegenwoordig worden karabijnhaken ook buiten de klimsport om veel gebruikt bijvoorbeeld om een hondenriem aan een riemlus te bevestigen of om een flesje water aan aan rugzak te bevestigen. 

Hoe weet je welke karabijnhaak je nodig hebt

Over het algemeen werken alle karabijnhaken vrijwel hetzelfde, maar er zit wel wat variatie in. Hier de verschillende soorten karabijnhaken en waarvoor je ze het beste kunt gebruiken; 

  • Karabijnhaak verzinkt; deze haken zijn roestbestendig en gaan daardoor langer mee. Ze zijn altijd een goede keuze, onafhankelijk wat je ermee wil doen. 
  • Karabijnhaak klein; voor kleine sleutelbossen of werkzaamheden met lichte belasting is een karabijnhaak van een klein formaat ideaal. Zo heb je niet een enorm ding bij wat lastig te bevestigen kan zijn.
  • Karabijnhaak groot: voor zwaardere belastingen is een grotere karabijnhaak beter omdat deze meer gewicht aankan, deze wordt bijvoorbeeld veel gebruikt om een paard mee vast te zetten. 
  • Karabijnhaak met schroef: dan zijn er ook nog karabijnhaken met schroef. Deze hebben een schroefverbinding in plaats van alleen een veer om de haak open en dicht te doen. Dat zorgt ervoor dat ze minder makkelijk los gaan. Ideaal voor een wat stevigere verbinding, maar minder praktisch als je de haak snel open en dicht moet kunnen maken. 

Nu je kennis over karabiners op peil is, kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke karabijnhaak je moet kopen. Kies bij twijfel altijd voor de verzinkte karabijnhaak – die is sterk en veelzijdig. Bedankt voor het lezen van deze blog, hopelijk vond je het nuttig, en veel plezier met je karabijnhaak!