Voorbij de auto; interessante toepassingen van motorolie

Motorolie is een van die producten die mensen als vanzelfsprekend beschouwen. We gebruiken het om de motor van onze auto bij te vullen en dat is het wel zo’n beetje. Maar motorolie heeft nog veel meer toepassingen die je misschien niet kent, zoals in onderhoud van havenkranen. In deze blogbijdrage vertellen we je alles over de verschillende manieren waarop je motorolie kunt gebruiken. Je zult verbaasd zijn over sommige van de dingen die het kan doen!

Gebruik van motorolie in havenkranen

Een interessante toepassing van motorolie is het onderhoud van havenkranen. Havenkranen worden gebruikt om vrachtcontainers door havens te verplaatsen en het zijn essentiële uitrustingsstukken. Het onderhoud van deze kranen kan echter duur zijn, dus alles wat de kosten kan helpen drukken is welkom. Eén manier waarop motorolie de kosten kan helpen drukken is door slijtage van de onderdelen van de kraan te beperken. De motorolie vormt een beschermende laag tussen de bewegende delen en vermindert de wrijving, waardoor de levensduur van de kraan wordt verlengd.

Een ander voordeel van het gebruik van motorolie in havenkranen is dat ze hierdoor minder gevoelig zijn voor corrosie. Zout water en andere elementen kunnen metaal na verloop van tijd aantasten, maar motorolie biedt een beschermlaag tegen deze corrosie. Dit is vooral belangrijk in gebieden waar de kraan regelmatig wordt blootgesteld aan zout water, wat in veel havens het geval is.

Wat je nog meer kunt met motorolie

Motorolie kan, naast voor auto’s en havenkranen, voor nog veel meer gebruikt worden. Hier zijn enkele van de meest interessante toepassingen van motorolie:

  • Smeer scharnieren van deuren, ramen of kasten om te voorkomen dat deze piepen
  • Gebruik de olie als metaalbeschermer door het op gereedschap of fietskettingen te spuiten. Hiermee kun je roesten en corrosie voorkomen
  • Olie kan ook gebruikt worden voor het oplossen van aangekoekte smurrie in afvoerkanalen en vuilnisbakken
  • Verwijder lijmresten van oppervlakken, bijvoorbeeld van labels of stickers, de olie lost de lijmresten op zonder de oppervlakte te beschadigen.
  • Het onderhouden van leren meubels of schoenen; je kunt olie goed gebruiken om het leer glanzend en soepel te houden.
  • Houten vloeren beschermen tegen krassen en slijtplekken

Zoals je ziet, is motorolie een extreem veelzijdig product met veel toepassingen. De volgende keer dat je de olie van je auto ververst, gooi de oude olie dan niet weg, maar gebruik deze olie voor andere doeleinden in je huis of bedrijf! Je zult verbaasd zijn hoe handig het kan zijn. Bedankt voor het lezen van de blog!